Tuesday 3 September 2013

ကိုယ္ဝန္​ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ ဟင္း​သီး​ဟင္း​ရြက္ မ်ား​မ်ား​စား​ပါက သမီး​ေမြး​ရန္ အခြင့္​အလမ္း​ပိုမ်ား​





ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားပါက သမီးေမြးရန္ အခြင့္အလမ္းပိုမ်ား

alt
ပ်ိဳေမတို့အတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ © dailymail
ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ မိခင္ေလာင္းမ်ားက ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားျခင္းျဖင့္ သမီးေလး ေမြးဖြားရန္ အခြင့္အလမ္း ပိုမ်ား နိုင္ေၾကာင္း သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
အသစ္ျပုလုပ္ ေသာ သုေတသန စစ္တမ္းမ်ားက ကယ္ဆီယမ္ႏွင့္ မက္ဂနီဆီယမ္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားေသာ အစိမ္းေရာင္ အသီးအရြက္မ်ားကဲ့သို့ အစားေသာက္မ်ားကို အမ်ားအျပား စားသံုးပါက ကေလးေမြးဖြားခ်ိန္တြင္ မိန္းကေလး ျဖစ္ရန္ ၈၀ ရာခိုင္နႈန္း အခြင့္အလမ္း ပိုမ်ားေၾကာင္း ညႊန္ျပလ်က္ရွိသည္။ ထို့ေၾကာင့္ သမီးမိန္းကေလး လိုခ်င္ေသာ မိခင္မ်ားေနႏွင့္ အသီး အရြက္ႏွင့္ သစ္သီးဝလံမ်ား ပိုမိုစားသင့္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကဆိုသည္။
ထို့ အျပင္ သားေယာက္်ားေလး ပိုလိုခ်င္ေသာ မိခင္ေလာင္းမ်ားသည္ ပိုတက္ဆီယမ္ႏွင့္ ဆိုဒီယမ္တို့ ၾကြယ္ဝသည့္ ငွက္ေပ်ာသီးႏွင့္ အာလူးတို့ကို မ်ားမ်ားစားသင့္ေၾကာင္းလည္း ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ Reproductive BioMedicine ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပမႈအရ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဉ္ အသီးအရြက္ အဓိက စားသံုးခဲ့သည့္ မိခင္ေလာင္း ၃၂ ဦးအနက္ ၂၆ ဦး သည္ သမီးေလးမ်ား ေမြးဖြားၿပီး ၆ ဦးသာ သားေယာက္်ားေလး ဖြားျမင္ခဲ့ေၾကာင္း ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
ယင္း သို့ျဖစ္ရျခင္းမွာ အစားေသာက္အလိုက္ ပါဝင္ေသာ ဓာတ္သဘာဝမ်ားသည္ သေနၶေအာင္သည့္ Chromosome မ်ားကို ခ်ိတ္ဆက္ေပးရာတြင္ ကြဲျပားမႈ ျဖစ္ေစေသာေၾကာင့္ဟု ယူဆရေၾကာင္း သတင္းရရွိသည္။
ဒါက လက္ခံရရွိတဲ့ Forward mail ျဖစ္ပါတတယ္။ ဒီေမးလ္ထဲက အခ်က္ေတြ ဟုတ္မဟုတ္ဆိုတာ သိဖို႔ သေႏၶျဖစ္တည္ပံုနဲ႔ မ်ိဳးပြားပံု၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ားအတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရဲ့ အခန္းက႑အေရးႀကီးပံုနဲ႔ စားသံုးဖို႔ လိုအပ္ခ်က္ေတြကို အၾကံျပဳလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ဒီေမးလ္ပါ အခ်က္ေတြကို သံုးသပ္ထားတဲ့အခ်က္ေတြကို တင္ျပထားပါတယ္။

သက္ရွိတခုရဲ့ သေႏၶစတင္ပံုအဆင့္ဆင့္

သက္ရွိ တို႔ရဲ့ ဆဲလ္ကလပ္စည္းကို ျဖစ္ေစတဲ့ ဗီဇ(gene) တစ္ခုစီ ကို မိခင္ႏွင့္ ဖခင္ တဦးစီမွ ရရွိတဲ့ alleles (ဗီဇ၀က္) တခုစီျဖင့္ ေပါင္းစပ္ဖြဲ႔စည္း ထားပါတယ္။ ဖိုႏွင့္မ ေပါင္းစပ္ၿပီး မ်ိဳးပြားျခင္း (Fertilisation) ကို ေအာင္ျမင္စြာ ၿပီးစီးသြားတဲ့အခါ ဖခင္သုတ္ရည္ထဲရွိ သုတ္ေကာင္(sperm) မွ ရရွိတဲ့ allele (ဗီဇ၀က္) ႏွင့္ မိခင္၏ မ်ိဳးဥမွ ရရွိတဲ့ ဗီဇ၀က္တို႔ ေပါင္းစပ္မိၿပီး ဗီဇ (Gene ) တခုကို ျဖစ္ေစတယ္။ အဲဒီကမွတဆင့္ (gamete) ေခၚ ပထမဦးဆံုး သက္ရွိဆဲလ္အသစ္ တခုကို ဖြဲ႔စည္းပါသည္။ အဲဒီကမွတဆင့္ ပံုစံတူထပ္တူက်တဲ့ ဆဲလ္ေတြကို ဆက္ပြားၿပီး ႏွစ္ခုေပါင္းမွ တခုျဖစ္လာတဲ့ ခရိုမိုဆုန္း တခုတည္းနဲ႔ သက္ရွိေလာင္းလ်ာ (Zygote) ကို စတင္ပါတယ္။ မ်ိဳးရိုးဗီဇ အခ်က္အလက္ေတြဟာ ဆဲလ္ကလပ္စည္းတိုင္းရဲ့ ဗဟိုခ်က္ျဖစ္တဲ့ ျႏဴကလိယ (Nucleus) မ်ား ထဲမွာေနရာ ယူလ်က္ရွိပါတယ္။ ဒီထဲကေနၿပီး ဆဲလ္ရဲ့ လုပ္ငန္းအားလံုးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အခ်က္အလက္ ပစၥည္း အားလံုး ပါ၀င္တဲ့အျပင္ ေနာက္မ်ိဳးဆက္ဆီကို လက္ဆင့္ ကမ္းေပးကမ္းေပးတဲ့ မ်ိဳရိုးဗီဇ အေမြအနစ္အရိုက္အရာေတြ အားလံုးကို သိုေလွာင္ထားပါတယ္။ ဗီဇဟာ မ်ိဳးဆက္ တစ္ခုႏွင့္ တစ္ခုၾကား အေမြ ဆက္ခံႏိုင္တဲ့ အေသးငယ္ဆံုးေသာ အေျခခံအဂၤါ အစိတ္အပိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။ မိဘရဲ့ ဗီဇတခုဟာ ေနာက္မ်ိဳးဆက္ကို မိမိမွာ ရွိတဲ့ ေရာဂါ၊ ရုပ္သြင္ လကၡဏာ၊ အမူအရာ၊ အက်င့္ စရိုက္နဲ႔ က်ား၊ မ စတာေတြကို လက္ဆင့္ကမ္း အေမြေပးသြားပါတယ္။ ခရိုမိုဇုမ္း တခုထဲမွာ ဗီဇေပါင္း ၅၀ ၀၀၀ - ၁ ၀၀၀ ၀၀၀ အထိ ပါရွိပါသည္။

ခရိုမိုဆုန္းေတြက အစံုလိုက္တြဲဖက္ေနၿပီး လူသား ဆဲလ္တခုမွာ ခရိုမုိဆုန္း ၂၃ စံု (သို႔) ၄၆ ခု ပါ၀င္တဲ့အနက္ တစ္ကေန ၂၂ စံုအထိကို Autosomal Chromosome or Autosome လို႔ေခၚၿပီး ၎တို႔က ရုပ္သြင္၊ စရိုက္ ဥာဏ္ရည္စတဲ့ တျခားအရိုက္အရာေတြကို အေမြေပးၿပီး ေနာက္ဆံုး (သို႔) ၂၃ စံုေျမွာက္ ခရိုမိုဇုန္းကို က်ား၊မ (သို႔) လိင္ ခရိုမိုဆုန္း (Sex cromosome) လို႔ေခၚၿပီး က်ားမ လကၡဏာကို ေမြေပးပါတယ္။ အမ်ိဳးသားေတြရဲ့ ဆဲလ္မွာ X ႏွင့္ Y ဆိုၿပီး လိင္ခရိုမိုဆုန္း ႏွစ္မ်ိဳးရွိေပမဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ့ ဆဲလ္မွာက်ေတာ့ X ခရိုမိုဇုမ္း တမ်ိဳးသာ ရွိပါသည္။ X နဲ႔ X ေပါင္းပါက သမီးမိန္းကေလး ျဖစ္လာၿပီး X နဲ႔ Y ေပါင္းပါက ေယာက္်ားေလး သေႏၶကို ျဖစ္လာေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ ဖိုႏွင့္မ ေပါင္းစပ္လို႔ မ်ိဳးပြားၿပီး ပထမ ဦးဆံုး သက္ရွိဆဲလ္ Gametocyte ကိုဖြဲ႔စည္းရာမွာ မိခင္ဆီကတခု ဖခင္ဆီကတခုေပါင္းစပ္ၿပီး ေယာက္်ားေလး (သို႔) မိန္းကေလး ျဖစ္လာမည့္ လိင္ခရိုမိုဆုန္းတခုကို ရပါတယ္။ မ်ိဳးစပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ အမ်ိဳးသမီးမွာ X ခရိုမိုဆုန္းတမ်ိဳးသာ ရွိလို႔ X ခရိုမိုဇုန္းကိုသာ ထုတ္ေပးႏိုင္ၿပီး အမ်ိဳးသားမွာက်ေတာ့ X နဲ႔ Y ႏွစ္ခုစလံုး ရွိလို႔ X (သို႔) Y တခုခုကို ထုတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ အမ်ိဳးသားဆီက လာတဲ့ ခရိုမိုဆုန္းအေပၚ မူတည္ၿပီး ေယာက္်ားေလး (သို႔) မိန္းကေလးကို သေႏၶတည္ေစပါတယ္၊ အစားအေသာက္ေၾကာင့္ လံုး၀ မဟုတ္ပါ။ အကယ္၍ အမ်ိဳးသားဆီက X ခရိုမုိဇုန္းကို ရပါက သေႏၶသားရဲ့ လိင္ခရိုမိုဇုန္းမွာ X နဲ႔ X ေပါင္းစပ္မိၿပီး သမီးမိန္းကေလး (XX) ကို သေႏၶတည္ေစပါတယ္။ အမ်ိဳးသားဆီက Y ခရိုမိုဇုန္း ကို ရရွိပါက သေႏၶသားရဲ့ လိင္ခရိုမိုဆုန္းမွာ X န႔ဲ Y ေပါင္းစပ္မိၿပီး သားေယာက္်ားေလး (XY) ကို သေႏၶတည္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ မိန္းကေလးေမြးျခင္း ေယာက်ားေလး ေမြးျခင္းဆိုတာ အစားအသာက္နဲ႔ လံုး၀မဆိုင္ဘဲ ဖိုနဲ႔မ ေပါင္းစပ္စဥ္က အမ်ိဳးသားမ်ားရဲ့ Spam မွ ထုတ္ေပးလိုက္ေသာ လိင္ခရိုမိုဇုန္း အမ်ိဳးအစားႏွင့္သာ တိုက္ရိုက္သက္ဆိုင္ပါတယ္။


Gestation ကိုယ္၀န္ေဆာင္ျခင္းရဲ့ သေဘာသဘာ၀

အထက္ပါ မ်ိဳးပြားျခင္း လုပ္ငန္းစဥ္မွာ ေဖၚျပခဲ့တဲ့နည္းအတိုင္း ကိုယ္၀န္တခုကို ျဖစ္ေပၚေစၿပီး ကိုယ္၀န္ ေဆာင္ျခင္း (Gestation) ဆိုတာဟာ မမ်ိဳးဥႏွင့္ ဖိုသုတ္ေကာင္တို႔ ေပါင္းစပ္ျခင္းျဖင့္ Zygote ေခၚသေႏၶ သားေလာင္းကို ျဖစ္ေပၚေစၿပီး မိခင္ရဲ့ သားအိမ္မွာ သေႏၶသား ႀကီးထြားေစတဲ့ ကိုးလေက်ာ္ ကာလကို ကိုယ္၀န္ေဆာင္ကာလို႔ ေခၚပါတယ္။ ဒီကာလမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ ေဟာ္မုန္းအေျပာင္းအလဲႏွင့္ သေႏၶသားႀကီးထြားမႈတို႔ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ အဂၤါအဖြဲ႔စည္း အသီးသီးရွိ အလုပ္လုပ္မႈစနစ္ တခ်ိဳ႔ကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္ေစၿပီး ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ လကၡဏာေတြကို ကိုယ္၀န္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ခံစား ရေလ့ရွိပါတယ္။ အစာေျခအဂၤါအဖြဲ႔အစည္း (GIT) မွာ gonadal ေဟာ္မုန္းေတြ ျမင့္တက္လာမႈေၾကာင့္ အစာေျခမႈ စနစ္ကို ထိခိုက္ၿပီး ေခါင္းမူးျခင္း၊ ပ်ိဳ႔အန္ျခင္း၊ စိတ္ မတည္မၿငိမ္ ျဖစ္ျခင္း ကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဆီးစြန္႔ အဂၤါ အဖြဲ႔အစည္းမွာ သားအိမ္က ဆီးအိတ္ကို ဖိထားတာေၾကာင့္ လည္းေကာင္း၊ ေက်ာက္ကပ္အရည္ စစ္ထုတ္ႏႈန္း (Glomerular filtration rate) ျမင့္မား လာျခင္းေၾကာင့္ လည္းေကာင္း ဆီးမေအာင့္ႏိုင္ဘဲ ဆီးမ်ားမ်ား သြားျခင္းႏွင့္ မၾကာခဏ သြားျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ အသက္ရွဴ အဂၤါ အဖြဲ႔အစည္းမွာ ရွဴသြင္းလိုက္တဲ့ ေလထဲမွ ေအာက္စီဂ်င္ကို အလ်င္မီေအာင္ အားစိုက္ ရွဴရႈိက္ရတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အသက္ရွဴႏႈန္း ျမန္လာျပီး အဆုပ္ရဲ့ပံုမွန္ ေလ၀င္ေလထြက္ႏိုင္သည့္ အက်ယ္အ၀န္း (Tidal Volume) မ်ား လာကာ ခၽြဲသလိပ္ေတြကို ပံုမွန္ထက္ ပိုအထြက္မ်ားလာေစတယ္။

ႏွလံုးေသြးေၾကာ အဖြဲ႔အစည္းမွာ ေသြးအထုတည္ မ်ားလာျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးမွ ေသြးလႊတ္ေၾကာသို႔ ထုတ္ေပးသည့္ေသြး (Cardiac Output) မ်ားျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ေသြးဖိအား မ်ားလာေစၿပီး ႏွလံုးသို႔ ျပန္လာေသာ ေသြးျပန္ေၾကာ၏ ေသြးစီးမႈ ေႏွးေကြး လာတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ေအာက္ပိုင္း အထူးသျဖင့္ ေျခသားလံုး တ၀ိုက္တြင္ ေသြးျပန္ေၾကာမ်ား ထံုးၿပီး ေသြးျပန္ေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္းမ်ားကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ တေယာက္ဟာ ဒီလိုပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ လကၡာေတြကို ရင္ဆိုင္ရတဲ့အခ်ိန္မွာ က်န္းမာေရး မထိခိုက္ေစဖို႔အတြက္ အစာအာဟာရကို မွ်တေအာင္ စားသံုးဖို႔ အထူးလိုအပ္ပါတယ္။


ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ ျဖစ္လာျပီ ဆိုလွ်င္ ယခင္ ထက္ အာဟာရဓါတ္ ပိုမို လိုအပ္ လာပါတယ္ ... သေႏၶသား ဖြံ႔ျဖိဳးမႈ အတြက္ လံုေလာက္ ေသာ အာဟာရ ဓါတ္ကို ရ႐ွိဖို႔ စားသံုးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ ... အၾကမ္းဖ်င္း စားသံုးရမယ့္ အစားအစာ မ်ားမွာ ေအာက္ပါ အတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္ ...
  • သစ္သီးမ်ားနဲ႔ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းအစ႐ွိတဲ့အႏွံမ်ားကိုမ်ားစြာစားသံုးပါ..

  • အဆီနည္းေသာႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ အဆီနည္းေသာအသားမ်ားကို သင့္တင့္စြာစားသံုးပါ..

  • အဆီမ်ားေသာအစားအစာ၊ သၾကားမ်ားေသာအစားအစာ၊ ငန္ေသာအစားအစာမ်ားကိုအနည္းငယ္မွ်သာစားသံုးပါ..

  • အဆီမပါေသာအသားမ်ား၊ ၾကက္သား၊ ငါးမ်ားကိုစားသံုးပါ..

  • ပဲမ်ဳိးစံု၊ ေျမပဲႏွင့္အျခားသီးႏွံအေစ့မ်ားကိုစားသံုးပါ..

  • အစိမ္းေရာင္႐ွိေသာအ႐ြက္မ်ားကိုစားသံုးပါ..
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ကာလတြင္ အဓိက လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓါတ္မွာ ေဖာလစ္အက္စစ္နဲ႔ သံဓါတ္ တို႔ ျဖစ္ပါတယ္ ... ေဖာလစ္အက္စစ္ ဟာ သေႏၶသားရဲ႕ အာ႐ံုေၾကာစနစ္ ဖြဲ႔စည္းမႈမွာ မ႐ွိမျဖစ္ အေရးၾကီး လိုအပ္ပါတယ္ ... ဒါ့ေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ ပထမ သံုးလမွာ အဓိကထား ျပီး ကိုယ္ဝန္ တစ္ေလွ်ာက္လံုးနဲ႔ ႏို႔တိုက္ ေနခ်ိန္ ကာလအတြင္း ေဖာလစ္ အက္စစ္ဓါတ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ အစာမ်ားကို စားသံုး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ ... အစားအစာ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား မွာလည္း ေဖာလစ္ အက္စစ္ ဓါတ္ ပါဝင္ ပါတယ္ ...
ပ္ပါတယ္ ... ဒါ့ေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ ပထမ သံုးလမွာ အဓိကထား ျပီး ကိုယ္ဝန္ တစ္ေလွ်ာက္လံုးနဲ႔ ႏို႔တိုက္ ေနခ်ိန္ ကာလအတြင္း ေဖာလစ္ အက္စစ္ဓါတ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ အစာမ်ားကို စားသံုး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ ... အစားအစာ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား မွာလည္း ေဖာလစ္ အက္စစ္ ဓါတ္ ပါဝင္ ပါတယ္ ...

ေဖာလစ္အက္စစ္ဓါတ္ႂကြယ္ဝေသာအစားအစာမ်ား


အႂကြယ္ဝဆံုးအစားအစာမ်ား


ဒုတိယအႂကြယ္ဝဆံုးအစားအစာမ်ား


တတိယအႂကြယ္ဝဆံုးအစားအစာမ်ား


ကညြတ္ပင္
ေဂၚဖီထုပ္
မုန္လာဥဝါ
အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ္
ပန္းေဂၚဖီ
အာလူး
ပဲနီေလး
တ႐ုတ္နံနံ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ပဲသီးေျခာက္မ်ား
လိေမၼာ္သီး၊ လိေမၼာ္ရည္
စေတာ္ဘယ္ရီ
ဟင္းႏုႏြယ္
ၾကက္သြန္နီတစ္မ်ဳိး(leeks)
ေဆာ္လမြန္ငါး
ပဲဝါကေလး
ေ႐ႊပဲ
သစ္ၾကားသီး

ဂ်ဴံေစ့
ဆားမပါေသာေျမပဲ




ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္စဥ္အတြင္း အျခား လိုအပ္တဲ့ဓါတ္မွာ သံဓါတ္ ျဖစ္ျပီး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ကာလမွာ ရာသီေသြး မဆင္းတဲ့ အတြက္ သံဓါတ္ ဆံုး႐ံႈးမႈ ေလ်ာ့နည္း ပါတယ္ ... သေႏၶသား ၾကီးထြား ဖြံ႔ျဖိဳး က်န္းမာမႈ အတြက္ သံဓါတ္ဟာ အေရးၾကီး ပါတယ္ ... ဒါ့ေၾကာင့္ စားသံုးေသာ အစာမွာ သံဓါတ္ အပါအဝင္ အာဟာရ ျပည့္ဝဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္ ... ေအာက္တြင္ အာဟာရ ဓါတ္မ်ားႏွင့္ ၎တို႔ကို အႂကြယ္ဝဆံုး ရ႐ွိႏုိင္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ယွဥ္တြဲ ေဖာ္ျပ ေပးလိုက္ ပါတယ္ ...

အာဟာရဓါတ္မ်ားႏွင့္ ၎တို႔ိုကိုရ႐ွိႏိုင္ေသာအစားအစာမ်ား


အာဟာရဓါတ္မ်ား


ခႏၶာကိုယ္အတြက္အသံုးဝင္ပံု


အႂကြယ္ဝဆံုးရႏိုင္ေသာအစားအစာမ်ား


ပ႐ိုတိန္း(အသားဓါတ္)
ဆဲလ္တည္ေဆာက္ၾကီးထြားမႈႏွင့္ ေသြးတည္ေဆာက္မႈ
အဆီမဲ့အသားမ်ား၊ ၾကက္ဘဲငွက္အသားမ်ား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥအကာ၊ ပဲမ်ဳိးစံု၊ တိုဖူး
ကစီဓါတ္
ေန႔စဥ္သြားလာလႈပ္႐ွားမႈအတြက္ အင္အားဓါတ္
ႏွံစားပင္သီးႏွံမ်ား၊ အာလူး ပိန္းဥ ကန္စြန္းဥ အစ႐ွိသည့္ဥမ်ား၊ အသီးအႏွံဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား
အဆီဓါတ္
ခႏၶာကိုယ္အတြက္စြမ္းအင္သိုေလွာင္မႈ
အဆီပါအသားမ်ား၊ မလိုင္ပါႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ေျမပဲ သီဟိုေစ့ကဲ့သို႔အေစ့မ်ား၊ မာဂ်ရင္း၊ ပဲဆီ ႏွမ္းဆီ ေနၾကာဆီကဲ့သို႔ သီးႏွံဆီမ်ား၊
ကယ္လ္စီယမ္
အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားတည္ေဆာက္မႈ၊ ႂကြက္သားလႈပ္႐ွားမႈ၊ အာ႐ံုေၾကာလုပ္ငန္းလုပ္ေဆာင္မႈ၊
ႏို႔၊ ဒိန္ခဲ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆာဒင္း ဆယ္လ္မြန္ကဲ့သို႔ အ႐ိုးပါစားႏိုင္ေသာငါးမ်ား၊ ဟင္းႏုႏြယ္
သံဓါတ္
ေသြးနီဥတည္ေဆာက္မႈ
အဆီမပါနီေသာအသားမ်ား၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္အ႐ြက္မ်ား၊
ဗိုက္တာမင္ A
အေရျပားက်န္းမာမႈ၊ မ်က္စိအျမင္ေကာင္းမႈ၊ အ႐ိုးၾကီးထြားမႈ
မုန္လာဥနီ၊ အစိမ္းပုပ္ေရာင္အ႐ြက္မ်ား၊ အဝါေရာင္အသီးမ်ား၊
ဗိုက္တာမင္ C
သြား သြားဖံုး အ႐ိုးက်န္းမာမႈ၊ သံဓါတ္စုပ္ယူမႈ
သံပုရာ လိေမၼာ္ ေ႐ွာက္ ဂရိတ္ဖ႐ုအစ႐ွိသည့္အသီးမ်ား၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ား၊
ဗိုက္တာမင္ B6
ေသြးနီဥတည္ေဆာက္မႈ၊ ကစီဓါတ္ အသားဓါတ္ အဆီဓါတ္လုပ္ငန္းမ်ား အားေပးမႈ
ဝက္သား၊ ႏွံစားပင္သီးႏွံမ်ား၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊
ဗိုက္တာမင္ B12
ေသြးနီဥတည္ေဆာက္မႈ၊ အာ႐ံုေၾကာလုပ္ငန္းလုပ္ေဆာင္မႈ၊
အသား၊ ငါး၊ ၾကက္ဘဲငွက္သားမ်ား၊ ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊(ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားပါေ႐ွာင္ေသာ သတ္သတ္လြတ္စားသူမ်ားဟာ ဗိုက္တာမင္ B12ခ်ဳိ႕တဲ့ႏိုင္ပါတယ္..)
ဗိုက္တာမင္ D
အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားခိုင္မာမႈ၊ ကယ္လ္စီယမ္စုပ္ယူျခင္းက္ိုအားေပးမႈ
ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ႏွံစားပင္သီးႏွံမ်ား၊ ေပါင္မုန္႔၊


ႏွံစားပင္သီးႏွံ(Cereals)=ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္း ကဲ့သို႔ႏွံစားပင္မ်ား

ကိုယ္၀န္သည္မ်ားအတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ရဲ့ အေရးပါပံု

သမီးမိန္းကေလးကို လြယ္ထားတည့္ မိခင္ျဖစ္ေစ သားေယာက္်ားေလးကို လြယ္ထားသည့္ မိခင္ျဖစ္ေစ အစာ၊ အာဟာရ မွ်တၿပီး ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓါတ္ေတြ လံုေလာက္စြာ ရရွိဖို႔အတြက္ႏွင့္ အစာေျခအဂၤါအဖြဲ႔အစည္း ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ကာ ၀မ္းပံုမွန္ သြားေစႏိုင္ဖို႔အတြက္ အမွ်င္ဓါတ္ပံုမွန္ရရွိေနေစရန္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ကို၀န္သည္တိုင္း မျဖစ္မေန စားသံုးရန္ လိုအပ္ပါတယ္။ အမွ်င္ (Fibre) မ်ား ျဖစ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓါတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ၿပီး အစာေခ် အဂၤါအဖြဲ႔အစည္းက ေက်ညက္ေအာင္ ဖ်က္ႏိုင္မႈ မ၇ွိတဲ့အတြက္ တျခား အမွ်င္မပါတဲ့ သြားေရစာ အစားအစာေတြလို ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ပိုသွ်ံတာကို အခ်ိဳဓါတ္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲၿပီး သိမ္းထားႏိုင္ျခင္း မရွိတဲ့အတြက္ အခ်ိန္မွန္ စားေပးရန္ လိုအပ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တဲမွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓါတ္ေတြကို အူနံရံက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ စုပ္ယူၿပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ အစာေခ်၍ မရႏိုင္တဲ့ အဖတ္ေတြကို ဆဲလ္မွ အသံုး မျပဳႏိုင္ေတာ့တဲ့အတြက္ အူလမ္းေၾကာင္း တေလွ်ာက္မွာ ရွိေနတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကို သယ္ေဆာင္ၿပီး အစာေဟာင္းအျဖစ္ စြန္႔ပစ္ရတဲ့အတြက္ အမွ်င္ဓါတ္ဟာ အူလမ္းေၾကာင္းအတြက္ ေန႔စဥ္ စားသံုးဖို႔ တကယ္လိုအပ္ပါတယ္။ အမွ်င္ေတြက အူနံရံမွာ ရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကို သယ္ေဆာင္ၿပီး မစင္အျဖစ္ စြန္႔ထုတ္ ေပးၿပီး ၀မ္းကို ပံုမွန္ သြားေစျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အား အက်ိဳးျပဳၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆနာေတြကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ကိုယ္၀န္သည္တေယာက္ဟာ အမွ်င္ဓါတ္ကို မ်ားမ်ားစားၿပီး ေရကိုမ်ားမ်ား ေသာက္ဖို႔ အထူး လိုအပ္ပါတယ္။

စားသံုးသင့္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ပမာဏ

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ပံုမွန္ လူတယာက္ တခါစားအတြက္ ပမာဏကို Australian Guide Line for Healthy Diet မွာ ေအာက္ပါအတိုင္း အၾကံျပဳထားပါတယ္။ ကိုယ္၀န္သည္က ဒီထက္ပိုစားသင့္ပါတယ္။

- ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္း (သို႔) အက်က္ ၇၅ ဂရမ္ (သို႔) တခြက္စာ (သို႔မဟုတ္)
- ေရာေႏွာထားစသည့္ အသီးအရြက္ ျဖစ္ပါက တခြက္စာ (သို႔မဟုတ္)
- အာလူး (သို႔) ခရမ္းခ်ဥ္သီးကဲ့သို႔ အစားအစာ ျဖစ္ပါက တလံုးခန္႔ စသည္ျဖင့္ တခါစားကို သတ္မွတ္ထားၿပီး တေန႔စာအတြက္ ငါးႀကိမ္ စာခန္႔ စားသင့္ေၾကာင္း အႀကိမ္ျပဳထားပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္က ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အမ်ားဆံုး လိုအပ္တဲ့ ပမာဏျဖစ္လို႔ အစာအိမ္က လက္ခံ ပါက သတ္မွတ္ ထားတဲ့ ပမာဏထက္ ပိုစားႏိုင္ပါတယ္။

လူတိုင္းအတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားရန္ အၾကံျပဳခ်က္

အမွ်င္ဓါတ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားသံုးမႈ နည္းပါက ေရာဂါေပါင္းမ်ားစြာကို လက္ယပ္ ဖိတ္ေခၚေနသလို ျဖစ္ေနပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မစားဘဲနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းကို ေရရွည္ ပံုမွန္ အလုပ္မလုပ္ႏိုင္ပါ။ ၀မ္းခ်ဳပ္ၿပီး လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ရျခင္း၊ အစာအာဟာရ ခ်ိဳ႔တဲ့ျခင္း (သို႔) အ၀လြန္ျခင္းႏွင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္း၊ ႏွလံုး ဆီးခ်ိဳ စတဲ့ အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔အမွ် ျဖစ္လာတဲ့ ေရာဂါေပါင္းမ်ားစြာဟာ အမွ်င္ဓါတ္ေခၚ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစားနည္းတဲ့အခ်က္ေၾကာင့္လည္း အမ်ားဆံုးပါ၀င္ပါတယ္။ ၀မ္းတလံုး ေကာင္းရင္ ေခါင္းမခဲဘူးလို႔ ေရွးလူႀကီးေတြ ဆိုရိုးစကားက တကယ္ကိုမွန္ပါတယ္။ ၀မ္းတလံုးေကာင္းရင္ အခုေတာ့ ေခါင္းမခဲရံုတင္မက အသက္ႀကီးလာရင္ ျဖစ္လာတတ္တဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားေပါင္း မ်ားစြာကိုပါ ၀မ္းတလံုးကို ေကာင္းေအာင္ ထိန္းသိမ္းျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိထားၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ ၀မ္းတလံုးေကာင္းဖို႔အတြက္ ဘာမွမခက္ပါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ေန႔စဥ္ပံုမွန္စားသံုးရံုသာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၀မ္းတလံုးေကာင္းဖို႔အတြက္ အမွ်င္ဓတ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြသာမက လူတိုင္းေန႔စဥ္ စားသံုးသင့္ေၾကာင္း အၾကံျပဳလိုက္ပါတယ္။


No comments:

Post a Comment