Tuesday 3 September 2013

စုဘူးေလးေတြ အတြက္ အစားအစာလမ္းညႊန္



စုဘူးေလးေတြ အတြက္ အစားအစာလမ္းညႊန္

ကိုယ္၀န္ရွိမွန္း သိတဲ့အခ်ိန္ကစလို႔ မိခင္ေလာင္းေတြဟာ မိမိရဲ႕   စားေသာက္မွုပံုစံကို စတင္ဂရုစိုက္ ရပါေတာ့မယ္။ မိခင္ စားေသာက္သမွ် ကေလးေပၚမွာ အမ်ားၾကီး အက်ဴိးသက္ေရာက္ပါတယ္။  အထူးသျဖင့္ ကိုယ္၀န္ပထမ ၃လမွာ မိခင္က အာဟာရၿပည္႔၀စြာ စားေသာက္မွ ကေလး ဥာဏ္ေကာင္းၿပီး ၾကီးျပင္းလာရင္လဲ အရပ္ၿမင့္လာႏိုင္မယ္တဲ့။ တကယ္လို႔ မိခင္စားတဲ့ အစားအစာထဲမွာ အာဟာရဓာတ္ေတြ လံုေလာက္စြာ မပါရင္ေတာ့ ဗိုက္ထဲက ကေလးငယ္ဟာ သူၾကီးထြားဖို႔ လုိအပ္တဲ့ အာဟာရေတြကို မိခင္ခႏၶာကိုယ္ကေန ရယူ ရေတာ့တာေပါ့။ ဥပမာ မိခင္ဟာ ကယ္ဆီယမ္ေတြကို လံုေလာက္စြာမစားရင္ ကေလးငယ္ဟာ မိခင္ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာရွိတဲ့ ကယ္ဆီယမ္ေတြကို ရယူပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိခင္ရဲ႕ အရိုးေတြ၊ သြားေတြဟာ အားနည္းလာပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး ကေလးေရာ မိခင္ပါ ထိခိုက္ႏိုင္ပါတယ္။


အဲဒီေတာ့ ကိုယ္၀န္စရွိတဲ့ အခ်ိန္ကစၿပီး ဘယ္လို အစားအစာေတြကို စားသံုးရမယ္ဆိုတာကို ေလ့လာၾကရေအာင္ေနာ္။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္တို႔အတြက္ အေရးၾကီးတဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ား         

 Vitamin A , E , သံဓာတ္ , ပိုတတ္ဆီယမ္နဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္ေတြဟာ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းေတြအတြက္ မရွိမၿဖစ္ လိုအပ္ပါတယ္။

အေရးအၾကီး ဆံုးကေတာ့ သံဓာတ္နဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္ပါ။ ေဖာလစ္အက္စစ္ဟာ ကေလးရဲ႕အာရံုေၾကာ အဖြဲ႕အစည္း ေကာင္းစြာၿဖစ္ေပၚဖို႔အေရးၾကီးသလို ေမြးရာပါ ႏွုတ္ခမ္းကြဲနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ သံဓာတ္ ပိုမိုလိုအပ္လို႔ သံဓာတ္ခ်ဴိ႕တဲ့ရင္ ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ပိုမိုခံစားရတတ္ပါတယ္။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြအတြက္ လိုအပ္တဲ့အားေဆးေတြကို ဆရာ၀န္ေတြက ညႊန္ၾကားေပးပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ လတ္ဆတ္တဲ့ သဘာ၀ အစားအစာေတြထက္ ဘယ္အရာကမွ ပိုမေကာင္းပါဘူး။

ဒါ့အၿပင္ တန္ေဆး၊ လြန္ေဘး ဆိုတာကိုလည္း သတိၿပဳရမွာပါ။

ဘယ္အားေဆးမဆို အလြန္အမင္း ေသာက္သံုးမိလွ်င္ ကေလးကိုပါ ထိခိုက္ႏိုင္လို႔ပါ။

တိုင္းရင္းေဆးေတြဟာလည္း ကေလးအေပၚမွာ အက်ဴိးသက္ေရာက္မွုကို မေလ႔လာထားလို႔ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။

ဆရာ၀န္ ညႊန္ၾကားတဲ့ေဆးကိုသာ ေသာက္သံုးပါ။

စုဘူးေလးေတြအတြက္ ေန႔စဥ္အာဟာရအၾကံၿပဳခ်က္

ကိုယ္၀န္ရွိၿပီဆိုတာနဲ႔ သင့္ကေလး ေကာင္းစြာဖြံ႕ၿဖိဳးႏိုင္ေစရန္ အာဟာရ ၿပည္႔၀တဲ့ အစားအစာေတြကို မွ်တစြာစားသံုးဖို႔ ဂရုစိုက္ပါ။

 ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြနဲ႔ ဗိုက္ထဲက ကေလးငယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့အာဟာရေတြ အၿပည္႔အ၀ပါ၀င္တဲ့ စားစရာေတြကို ေဖာ္ၿပေပးလိုက္ပါတယ္။

- ႏွံစားသီးႏွံမ်ား၊ ႏွံစားသီးႏွံမ်ားနဲ႔ ၿပဳလုပ္ထားတဲ့ စားစရာမ်ား ဥပမာ- ေပါင္မုန္႔
- လိေမၼာ္ေရာင္ အစားအစာမ်ား  မုန္လာဥ ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ ေရႊဖရံုသီး
- အစိမ္းရင့္ေရာင္ အရြက္မ်ား  ဟင္းႏုနယ္၊ ဆလတ္ရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ကိုက္လန္
- သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
- သစ္သီးမ်ား
- ႏိုနဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား
- ပဲအမ်ဴိးမ်ဴိး
- အမဲသား၊ ၀က္သား၊ ၾကက္သား
- ငါးအမ်ဴိးမ်ဴိး ႏွင့္

ေရွာင္ၾကဥ္ရမယ့္ စားစရာေတြကေတာ့

  အခ်ဴိနဲ႔အဆီမ်ားတဲ့စားစရာမ်ား၊ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ဆိုဒါနဲ႔ အရက္ေတြပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment